Našu novu panel diskusiju Budućnost regiona – kako ekonomija menja politiku organizujemo u sredu 25. januara sa početkom u 18h u Endžio Hab-u (Dobračina 4 na Dorćolu). Ovaj događaj je otvoren za javnost i on podrazumeva razgovor sa panelistima kao i prateću diskusiju sa publikom.

U poslednje vreme teme vezane za budućnost regiona Zapadnog Balkana privlače sve veću pažnju šire javnosti. Glavni cilj naše panel diskusije jeste da se temeljnije razmotri kako politički, tako pre svega i ekonomski značaj regionalne saradnje.

Osnovno pitanje koje prati razgovor biće da li i u kojoj meri unapređenje ekonomske saradnje može pozitivno da utiče na političke odnose između aktera u regionu.

Između ostalog jedna od tema diskusije biće i to šta se može nučiti iz iskustva uspešnih regionalnih primera poput Nordijskog saveta, zemalja Beneluksa, Baltičke skupštine i Višegradske grupe. Pored ovoga biće reči i o inicijativi Otvoreni Balkan kao i o Berlinskom procesu, sa namerom da se odgovori na pitanje kako ovi procesi utiču na dinamiku regiona. Nezaobilazna tema biće svakako i odnos velikih sila prema našem regionu posebno u svetlu aktuelnih dešavanja na relaciji Beograd – Priština.

Verujemo da će relevantni panelisti, koji dolaze iz različitih sfera pružiti gostima širi uvid u ove važne teme i dati odgovore zainteresovanoj javnosti i medijima.

Kao govornici, na panelu će učestvovati:

  • Dr. Predrag Bjelić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji se posebno bavi međunarodnom trgovinom;
  • Suzana Grubješić, Potpredsednica Centra za Spoljnu politiku i bivša potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije;
  • Dimitrije Milić, Pogramski direktor Novi treći put, konsultatnt i redovni autor na Libekovom medijskom portalu Talas;
  • Mihailo Gajić, Programski direktor ekonomske istraživačke jedinice Libek-a.
  • Moderator panel diskusije biće Miloš Nikolić, predsednik Libek-a i glavni i odgovorni urednik Talas-a.

Prijave za učešće na panelu su obavezne. Možete se prijaviti OVDE do ponedeljka 23. januara.

Za sva pitanja u vezi sa događajem možete slobodno da nas kontaktirate na: aleksandra.lazic@libek.org.rs