Prvi Open Balkan Forum u organizaciji Libertarijanskog kluba Libek održan je u Beogradu u utorak 24. maja. Cilj Open Balkan Foruma jeste težnja Libeka da ponudi platformu za širi društveni dijalog o ovoj važnoj regionalnoj ekonomskoj inicijativi koje su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Učesnici ovog foruma saglasni su da je inicijativa regionalne ekonomske integracije Otvoreni Balkan komplementarna sa procesima evropskih integracija zemalja našeg regiona i da zapravo predstavlja dalje korake u tom zajedničkom cilju.

Open Balkan Forum imao je dva panela. Učesnici prvog panela Vetrovi balkanskih promena – kako menjamo region bili su: Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Branko Azeski, predsednik privredne komore Severne Makedonije i Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Open Balkan Forum otvorio je predsednik Libeka Miloš Nikolić uz reči da rad na izgradnji balkanskog jedinstva jeste težnja da se u regionu izgradi i evropsko jedinstvo.

“Želimo da ovim susretom postavimo temelje za mehanizme praćenja, ocenjivanja i zagovaranja sve dubljeg ekonomskog povezivanja naših privreda“, poručio je Nikolić.

Ministar Tomislav Momirović istakao je tokom prvog panela da je inicijativa Otvoreni Balkan izuzetno važan projekat koji za cilj ima povezivanje zemalja iz regiona.

Otvoreni Balkan je najbolji politički projekat u poslednjih 30 godina. Srbija je u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji već 21 godinu i ne znamo kada ćemo se pridružiti, ali od nas zavisi da li ćemo napraviti odlučnije korake. Inicijativa Otvoreni Balkan jedan je od tih koraka”, smatra Momirović.

Savetnik predsednika privredne komore Srbije Nenad Đurđević naglasio je da ga je ova inicijativa izuzetno obradovala jer se bavi konkretnim temama koje muče privrednike, kao i da se sami sporazumi tiču stvaranja jedinstvenog tržišta između tri zemlje – Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

„Potpisani sporazumi tiču se stvaranja jedinstvenog tržišta radne snage ove tri zemlje potpisnice koje će omogućiti stvaranje lične karte zemalja članica i koja će biti dostupna svakom građaninu. Uz pomoć te lične karte svaki građanin zemalja članica imaće mogućnost da pristupi zajedničkom tržištu radne snage i dobije razne popuste – transportne, turističke itd. Putovanje između Srbije i Albanije ranije nije bilo moguće samo sa ličnom kartom, sada jeste“, naglasio je Đurđević.

On je dodao da inicijativa podrazumeva harmonizaciju tržišta u pogledu plasmana i prometa prehrambenih proizvoda, smanjenje kontrole na prekograničnim prelazima kao i garanciju da kvalitet hrane u svim zemljama članicama bude na istom nivou.

Branko Azeski je insistirao na tome da je Otvoreni Balkan zahtev i potreba privrede naših regiona i da bi političari trebalo više da slušaju same privrednike.

Inicijativa Otvoreni Balkan može privući više direktnih stranih investicija jer investitori vole veća i integrisanija tržišta, rekao je ekonomista i predsednik organizacije Multi Tuzla Admir Čavalić koji je učestvovao na drugom panelu Foruma – Ekonomska moć Otvorenog Balkana.

„Moramo razumeti da je ekonomski potencijal pojedinačnih zemalja veoma ograničen. Čak i region Zapadnog Balkana značajno zaostaje – uzmimo samo činjenicu da čitav region ima malo jači nominalni BDP od jedne Slovačke. Sve ide u prilog tome da se ide ka liberalizaciji ekonomije, odnosno međusobnom otvaranju granica“, naglasio je Čavalić. On je uveren da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati deo ove inicijative jer postoji visok nivo saglasnosti među stručnjacima i privrednicima o priključenju kao i da su prigovori protiv uglavnom političke prirode.

Pored Čavalića na drugom panelu su učestvovali i Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku kao i Blagica Petreski, izvršna menadžerka organizacije Finance Think iz iz Skoplja.

Grubješić je istakla da procene Svetske banke pokazuju da bi direktne strane investicije i regionalna ekonomska povezanost dovele do povećanja našeg BDP-a za jednu trećinu, jer bi se tako stvorio uslov za konkurenciju, kvalitetne investicije i visoke tehnologije.

Blagica Petreski je upozorila da je inicijativa Otvoreni Balkan još uvek nova i da sa sobom povlači mnogo novih pitanja – mnogo informacija još uvek nije jasno ili kruže dezinformacije o samoj implementaciji. Zato su ovakvi forumi jako važni, kako bi otvorili potisnuta pitanja i rešili nerazumevanja koja u delu javnosti postoje, zaključila je Petreski.

Konferencija Open Balkan Forum okupila je predstavnike Vlade Republike Srbije, Privredne komore Srbije, ekonomiste, predstavnike domaćih i stranih kompanija, poslovnu zajednicu, organizacije civilnog društva kao i predstavnike međunarodnih organizacija, razvojnih agencija i diplomatskog kora.

Libek je ovim forumom otvorio novo poglavlje u radu na polju praćenja, evaluacije i zagovaranja daljih procesa ekonomske regionalne integracije kako bi se išlo ka stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.